Facebook'un Güvenlik Kontrolü; Bangkok'ta Patlama Krizi!

Facebook'un kriz bildirim aracı dün akşam geç saatlerde Bangkok'taki kullanıcılar için yanlışklıkla etkinleştirildi.

Facebook'un kriz bildirim aracı dün akşam geç saatlerde Bangkok'taki kullanıcılar için yanlıklıkla etkinleştirildi. Sosyal ağın güvenlik kontrolü özelliği kullanıcılara ulaştı. Kullanıcılardan kendilerini güvende olarak işaretlenmeleri istendi. Hatalı Bangkok patlamasından sonra Güvenlik Kontrol sayfasında "Kriz için güvenlik kontrolü" kapatıldı cümlesi yer aldı. İktidar askeri yönetimi sözcüsü söz kousu herhangi bir patlamanın gerçekleşmediğini doğruladı. Anlaşılan o ki sahte haberler konusunda Facebook'un bir an önce birşeyler yapması gerekiyor. Sosyal medyada ciddi ve korkunç sonuçlar doğuruyor. Bangkok'taki patlamayla ilgili yerli halka alarm vermek için Facebook'un güvenlik kontrolü devreye girdi. Ancak bu özellik 2015 yılında meydana gelen bir bombalama olayına tepki olarak sahte ifadelerle aktive edildi.

Peki Facebook sahte haber sorununu çözebilir mi?
Güvenlik kontrolün haklı gösteren bağlantılar gayri meşru olduğu ortaya çıktı. Panik kaynaklarının keşfedilmesinden sonra kriz devre dışı bırakıldı. Facebook'un bu özelliği 2014 yılında doğal afetler sonrasında kullanıcılara yardımcı olmak için kuruldu. Facebook'un güvenlik kontrolünü haklı gösteren bağlantılara itibar etmemesi bunun için iyi bir haber ekibinin olmasıyla bu sahte haberlerle başa çıkabilir. Anlaşılan o ki Facebook'un ekibi bu konuda çalışmalarında başarılı değil.

Olayın belirlenmesinden sonra kullanıcılara kriz bildirimi göndermesi daha doğru olacaktır. Popüler sosyal medya sitesi sahte haber içeriklerinin yayınlanması sebebiyle bu yıl fazlasıyla eleştiri aldı. Bakalım Facebook, algoritmasında bundan sonra nasıl bir değişiklik izleyecek..

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.