Helyum Mikroskopu Geliştirildi!

Günümüz mikroskoplarında görülmeyen ve görünmesi için canlıya zarar vermeden inceleme yapabilen Helyum Mikroskop'un detayları...

Dünyanın ilk helyum mikroskobu olduğu iddia edilen bu mikroskop türü Avusturalya'da Newcastle Üniversitesi'nde geliştirilmiş.Bu mikroskop bakterilere, parazitlere ya da hücre kültürlerine zarar vermeden onların gerçek ve orjinal hallerinin görüntülenmesini olanaklı kılıyor.

Üniversite'den fizikçi Paul Dastoor günümüz ışık mikroskoplarında kullanılan ışığın hassas canlılara zarar verdiğini yeni geliştirilen bu helyum mikroskop'unda böyle bir durum yaşanmadığını belirtiyor. Ayrıca ilk kez yüzeyin topolojisinin değil aynı zamanda içeriğinin anlaşılabilmesi bu mikroskop sayesinde artık mümkün. Yapılan araştırmalar sonucunda elektron mikrokobunda incelendiği zaman buharlaşan güneş hücrelerininde bu mikroskop altında incelenebileceğini açıkladılar.

Yukarıdaki görselde de görebileceğiniz bu metal yığını mikroskop tehlikeli derecede hassas olabilecek herhangi bir canlı veya maddenin yüzeyi üzerinden helyum ışınlarını geçirerek çalışıyor.

Miroskobun ne zaman satışa sunulacağı henüz belirsiz ancak tahmin edeceğiniz üzere şimdiden talepler çok fazla. Teknoloji ve biyolojinin bu denli birleşimi tabiata yeni bakışları getirmekte ve mikro hayatın daha fazla anlaşılmasının mümkünlüğü her geçen gün artmaktadır.

Peki siz ilk Helyum Mikroskop'u nasıl buldunuz?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.