Kaptansız Gemiler!

Sürücüsüz araçlardan sonra kaptansız giden kargo gemileri üretilmeye başlandı...

Son yıllarda teknoloji oldukça ilerliyor, hatta bazen keşke buda olsa dediğimiz herşey neredeyse oluyor. Son yıllarda sürücüsüz araçlar yollarda test edilemeye başladı. Uçaklar ise çoğunlukla otopilot sayesinde kendi kendine uçmakta. Bu yüzden geriye birtek gemilerin kendi kendine gitmesi kalmışken onunda denizde kendi kendine giden deniz aracı olmasına kısa süre kaldı.

Japonya'da bulunan ülkenin deniz taşımacılığı şirketleri, kara gemilerinin denizlere yada küçük bir mürettebatla gideceği kendiliğinden hareket eden teknolojiyi geliştirmek için gemi üreticileri ile beraber çalışmak istiyor. Kaptansız olarak kullanılması istenilen gemilerdeki asıl amaç ise maliyeti düşürmek ve kar markajlarını yükseltmek en güvenli, en kısa ve en verimli yakıt ile yol almasına yardımcı olarak 2025 yılında görmemiz bekleniyor.

En iyi ve en verimli güzergah planlamanın yanı sıra, teknolojinin kullanımı, arızalar gibi olay sayısını azaltması beklenen, denizde oluşabilecek şeyleri öngörmeye de yardımcı olacaktır. Japonya kendiliğinden seyreden gemiler geliştirdiğini ilan eden ilk ülke olmayacak. 2016'da Rolls-Royce, 2020'de faaliyete geçebilecek uzaktan kumandalı bir gemi ile insansız yük gemileri başlatmak için benzer planlar yaptığını duyurdu.

Siz kendi kendine giden gemiler hakkında ne düşünüyorsunuz?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.