Kedilerin Gözlerinin Neden Parladığı Haberimizde!

Birçok kişi akşamları gezerken kedilerin parlayan gözlerinden biran korkar, bunun bilimsel nedeni açıklandı...

Sadece kedilerin değil de köpek ve geyik gibi birçok hayvanın gözleri gecelerinin neden akşamları parladığını sizlere bilimsel olarak açıklayalım. Sizlere saydığımız hayvanların gözlerinde ışığı yansıtma özelliği bulunan tapetum lucidum adında ince bir katman bulunmakta. Gözün hemen arkasında bulunan bu katman hayvanların daha düşük ışık yoğunluğuna göre görmesini sağlar.

Gözlerine gelen ışık, mercek tarafından gözün hemen arkasında, ışığı algılayan sinir hücrelerinin bulunduğu retinaya odaklanır. Tapetum lucidum katmanı ışığı tıpkı bir ayna gibi yansıtarak ışığın sinir hücreleri tarafından algılanması için ikinci bir olanak sağlamakta. Özellikle gece görüşlerini iyileştiren bu katman insanların gözünde bulunmamakta.

Kediler dahil tapetum lucidum katmanına sahip diğer hayvanların gözlerinin geceleri parlamasının sebebi, bazı flaşlı fotoğraflarda insanların gözlerinin parlamasıyla benzer bir sebebe dayanır. Işık yoğunluğunun düşük olduğu yerlerde gözün içine daha fazla ışık girmesi için göz bebekleri büyür. Bu sebeple gözün arkasında bulunan tapetum lucidum yabakasından yansıyan ışıklar, geceleri çok daha kolay fark edilir ve bu da ‘parlama’ olarak algılanır.

Siz gözü parlayan kedileri görünce geceleri korkuyor musunuz?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.