Pandaların Nesli Artık Tükenmeyecek!

Bir süre önce nesli tükenmek üzere olan dev pandalar nesli tükenmek üzere olan türler arasından ayrıldı...

Çin'in bambu ormanlarında yaşayan ve sevimli görünüşleri, güçlü çeneleriyle bilinen dev pandalar, yapılan açıklamalara göre artık nesli tükenme tehlikesi olan canlılar arasında yer almıyorlar.

Başta Çin olmak üzere birçok ülke tarafından korumaya alınan bu dev canlılar, birçok doğal yaşam ve hayvan koruma örgütünün ambleminde yer alıyordu. Yapılan açıklamalara göre 23.928 dev pandanın kalmasıyla nesli tehlikede olan canlılar arasına giren canlı türü, şu an yaklaşık 83000 üyeye sahip.

Sizlere kısa olarak pandaların yaşantısını anlatan bir yazı paylaştık;
Pandalar yalnızca Çin'in Güneybatısı'nda yaşayan ve ne yazık ki nesli tükenmekte olan hayvanlardır.Şu anda yeryüzünde 1600 adet panda bulunmaktadır. Pandalar ayılarla yakın akraba olmalarına karşın ayılardan büyük farklılıkları vardır.Örneğin pandalar sadece otla beslenir ve kış uykusuna yatmazlar. Pandaların sindirim sistemi bambudaki selilozu çok zor parçaladığından pandalar günde yaklaşık 40 kilo bambu yer.Ve günlerinin 14 saatini yemek yiyerek geçirirler.Sadece uyurken ve kısa yolculuklarda yemek yemeye ara verirler.

Pandalar bu kadar çok bambu yedikleri için hayatta kalmaları yaşamalanlarıda çok fazla bambu olmasına bağlıdır.Eğer yaşam alanlarına yol,bina gibi insan yapımı engeller yapılırsa ve yaşam alanlarında yeterince bambu olmazsa açlıktan ölebilirler.
Pandaların beyaz yumuşak tüyleri suyun üstlerinden kayması için hafifçe yağlıdır.Bu nedenle pandalar yağmura yakalansa da ıslanmazlar.
Yetişkin bir panda 85-125 kilo ağırlığındadır.

Pandalar genelde bir seferde tek yavru doğururlar.Genellikle iki yılda bir doğururlar.
Yeni doğmuş bir yavru yaklaşık 140 gram ağırlığındadır.Ve bir su bardağına sığabilecek kadar küçüktür.
Pandalar pembe renkte,gözleri kapalı ve tamamen tüysüz olarak doğarlar.Yaklaşık 1,5 aylık olduklarında gözleri açılır.
Pandalar doğal yaşam ortamlarında yaklaşık 10-15 yıl,hayvanat bahçelerinde ise yaklaşık 30 yıl yaşarlar.

Sizde pandaları ziyarete gidiyor musunuz?