VPN ve Tor, Türkiye'de Engellendi!

Derin internetin olmazsa olmazı Tor ağına Türkiye'den engel geldi. Yasal olarak Tor ağı artık kullanılmayacak..

Ülkemizde yaşanan terör olaylarından sonra internet üzerindeki kontroller de daha detaylı hale gelmişti. Kontrollerin sıklaştırmasından sonra yeni yasaklama haberleriyle karşı karşıya geldik. Bunlar arasında artık Deep Web'te yer alıyor. Derin web'in olmazsa olmazı Tor ağına gelen yasak ile birlikte artık kullanıcılar yasak olarak Tor ağından yararlanamayacak. Bu yasakla birlikte artık Tor ağını kullanmak mümkün olmayacak.

VPN ile girişi sağlanabilir ancak Tor ağını yasal olarak kullanamıyoruz. Bunun duyurusunu Turkey Blocks resmi Twitter hesabı üzerinden atmış olduğu tweet ile açıkladı. Bildiğiniz üzere Tor Browser ile erişilen Tor Ağı kullanıcılara sanal bir ağ oluşturuyor. Bununla birlikte kullanıcılar dünyanın başka bir yerinden bağlantı kurarcasına internete erişebiliyor fakat burada ki Tor ağı derin internetle ilişkili olduğundan standart bir VPN deneyimi değil daha farklı bir deneyim sunuyor.

Dolayısıyla burum böyle olunca Tor ağına da yasak geldi. Daha önce de popüler VPN hizmetlerine erişim engeli gelmşti ancak kullanıcılar bunların alternatifini kullanarak yine sanal ağ kullanabiliyorsdu. Halkın huzurunu sağlamak için interneti kısıtlamak ne yazık ki ülkenin internet özgürlüğü açısından daha geri sıralara düşmesine neden oluyor. Genellikle VPN hizmetleri bağlantıyı güvenli hale getirmek yahut interneti hızlandırmak için kullanılmış olsa da yasaklı sitelere giriş yapma, yasal olmayan işlere girmek için kullanılıyor. Ancak bu servisleri kullandıkları için bulunamayacaklar diye birşey yok.

Tor ağının ülkemizde yasaklanması hakkında ne düşünüyorsunuz?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.