50 Yaş Altı Kanser Vakaları Arttı: İşte O Kanser Türleri!

33 kanser türünden 14'ünde en az bir genç yaş grubunda artan oranlar görüldü. 50 yaş altında kanser vakalarının artması tüm dünyayı endişelendiriyor.

Son araştırmalara göre dünya genelinde 50 yaş öncesi kanser vakaları artışa geçti. Şu ana dek 33 kanser türünden 14'ü genç bireyleri etkiliyor. Bu kanser türleri: meme, kolorektal, böbrek ve rahim kanserleri oldu.

Bilim insanları, 2010 ile 2019 yılları arasında 15 ila 49 yaş arasındaki insanlarda teşhis edilen 2 milyondan fazla kanseri içeren verileri inceledi.

33 kanser türünden 14'ünde en az bir genç yaş grubunda artan oranlar vardı. Erken başlangıçlı kanserlerin yaklaşık %63'ü kadınlar arasındaydı.

Güven verici bir şekilde, genç yetişkin yaş gruplarındaki kanser türlerinin çoğunda ölüm oranları artmıyordu, ancak kolorektal, rahim ve testis kanserlerinde ölüm oranlarında artış görüldü.

Peki bu neden oluyor?

Açıklamalar daha fazla araştırma gerektirecek. Çalışma için kullanılan büyük veri tabanları risk faktörleri veya bakıma erişim hakkında bilgi içermiyor. Teoriler bol ve bu yılın ilerleyen zamanlarında alandaki uzmanları bir araya getirmek için büyük bir toplantı planlanıyor.

Ulusal Kanser Enstitüsü'nden baş yazar Meredith Shiels, "Bu kanser türlerinin birçoğunun aşırı vücut ağırlığıyla ilişkili olduğu biliniyor ve bu nedenle önde gelen hipotezlerden biri obezite oranlarının artmasıdır" dedi.

Kanser teşhisindeki gelişmeler ve tarama kılavuzlarındaki değişiklikler bazı erken teşhislerin arkasında olabilir.

Meme kanseri için, kadınların ilk çocuklarını daha ileri yaşlarda doğurma eğilimi olası bir açıklamadır. Hamilelik ve emzirmenin riski azalttığı bilinmektedir.

Tüm kanserler için aynı eğilim söz konusu değil

Bu her yerde olmuyor. 50 yaşın altındaki insanlarda kanser oranları bir düzineden fazla kanser türünde azalıyor, en büyük düşüşler akciğer ve prostat kanserlerinde görülüyor.

Sigara içme alışkanlığı onlarca yıldır azalıyor ve bu durum muhtemelen genç yetişkinlerde akciğer kanserinin azalmasından kaynaklanıyor.

Prostat kanserindeki düşüşün, genç erkeklerde aşırı tedavi endişesi nedeniyle rutin PSA testinin yapılmasını önermeyen güncellenmiş kılavuzlarla bağlantılı olduğu düşünülüyor.

didem-bektas
Didem Bektaş
Tüm yazıları