IBM Uçaklarda Türbolans Problemine Son Verecek!

IBM ve Gogo beraber yaptıkları çalışmada uçaklarda maydana gelen türbülansa çözüm getiriyor...

Uçaklarda kablosuz internet hizmeti sunan Gogo firması şimdi ise IBM ile çalışarak uçakların türbülansa girmesine engel olmaya çalışacaklar. IBM'in daha önce satın aldığı hava durumu ölçüm ve tahmin servisinde The Weather raporlarına göre dünyada uçakların girdiği türbülanslar nedeniyle her yıl 100 milyon dolar extra maliyetler ödemek zorunda kalıyorlar.

Bunun dışında uçakta meydana gelen hasarların tamirleri, bakım masrafları ve yolcu ve kabin ekibinin yaralanması gibi olaylar da bu olumsuz olayın sonuçlarından.
Önceleri türbülansa girecek olan pilot o bölgedeki kulelerine bildirimlerde bulunuyor kule görevileride uçak daha havada iken diğer havadaki uçaklara türbülansa giren uçğın rotasını değiştiriyor. Fakat yoğun uçuş rotaları sonucunda kule görevlilerine extra iş yükü anlamına geliyor.

Peki sistem nasıl işleyecek ?

The Weather sıcak hava dalgalarını ve hava boşluklarını belirleyecek. Bu datalar IBM'in süper bilgisayarı Watson sayesinde hızla işlenebiliyor. Sonuçta hızlı bir şekilde sıcak hava dalgaları ve hava boşluklarının analizi gerçekleştirilebilecek.Bütün bu bilgiler Gogo servisi üzerinden daha uçak kalkış yapmadan uçak pilotlarına iletilecek. Böylece uçaklar önceden hava boşluklarından haberdar olup rotalarının değiştirebilecekler.

Sizcede türbülanssız seyahat etmek daha keyifli olmaz mı?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.