İstanbul Boğazının Turkuaz Rengine Yanıt NASA'dan Geldi!

Görenleri mest eden İstanbul Boğazı'nın turkuaz rengine bürünmesine sebep olan NASA'dan açıklama geldi...

Son günlerde yolunuz İstanbul Boğazı'ndan geçti ise boğazın tamamen turkuaz rengine dönendüğünü fark etiniz mi? Bir anda bambaşka bir güzelliğe sahip olan boğazın değişimi hakkında NASA'dan açıklama geldi.

NASA’nın Aqua uydusu tarafından çekilen ve kurumun internet sitesinde yayınlanan fotoğrafın altına, bu görüntünün oluşmasına sebep olarak Karadeniz’de yer alan planktonlar gösterildi. Deniz yaşamına zarar vermeyen planktonların sebep olduğu bu renk değişiminin, geçtiğimiz yıllardakilerle aynı dönemde yaşandığı belirtildi. Planktonlar Karadeniz’in büyük bir kısmının da turkuaz rengine bürünmesine sebep olmuş, daha dar bir alan olması sebebiyle boğazın rengini daha belirgin olacak şekilde değiştirmişti.


Plankton nedir?

Plankton, suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır. Bitkisel planktonlara fitoplankton, hayvansal olanlarına ise zooplankton adı verilir. Göllerde, denizlerde ve akarsularda, hatta belirli şartlar altında buzullarda bulunabilirler. Dünyadaki fotosentez ile üretilen oksijenin büyük çoğunluğunu planktonlar üretir, diğer kısmını bitkiler üretir.

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.