Kadınlara Müjdeli Bir Haberimiz Var!

Hindistan'da erkekler üzerinde 13 yıl boyunca denenmiş ve başarılı bir sonuç elde edilen doğum kontrol jeli izin aşamasına geldi...

Dünya genelinde 10 milyar dolarlık kadın doğum kontrol haplarının ve 3.5 milyar dolarlık prezervatif satışının yanı sıra yeni bir doğum kontrol pazarı daha eklendi. Hindistan'da yıllardır test edilen erkekler için geliştirilmiş doğum kontrol jeli izin aşamasına geldi. İlaçın piyasada satışa çıkmasıyla beraber erkek doğum kontrol yöntemide hayata geçmiş olacak.

76 yaşındaki biyomedikal mühendisi Sujoy Guho tarafından geliştirilmiş olan bu yöntem ile sperm taşıyan damarlara erişmiş çikolata yoğunluğunda bir jel şırınga enjekte ediliyor. Pozitifi yüklü olan bu jel negatif yüklü sperm üzerinde tampon görevi görecek ve spermlerin çalışma prensibini bozarak döllenmenin önüne geçeçek. Jel kişinin istemedi ile ikinci iğne ile etkisiz hale getiriliyor ve spermler yeniden normal yollarla penise ulaşıyor. Risug isminin verildiği bu ilaçın 2 yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Bunun yanı sıra BM tarafından 2015 yılında yapılan bir araştırma, erkeklerin doğum kontrolde etkin bir rol almaya yanaşmadıklarını gösteriyor. Yani bir diğer ifadeyle doğum kontrol sorumluluğu, daha çok kadınlar tarafından üstleniliyor. Kadınların %60’ı ya doğum kontrol hapı alıyor ya da modern doğum kontrol yöntemlerinden faydalanıyorlar. Çiftler arasında doğum kontrol hapı kullanmayıp yalnızca partnerinin prezervatif takmasıyla yetinen kadınların oranı ise %8.

Siz yeni doğum kontrol yöntemini nasıl buldunuz?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.