Sağlık Uygulamaları Masum Değilmiş!

Birleşik Devletler Kongresi'nin raporuna göre sağlık için kullandığımız uygulamalar masum değil.

Bildiğiniz üzere teknolojinin gelişmesiyle artık telefonlarımızdan hatta akıllı saatlerimiz üzerinden sağlık uygulamalarını kullanarak randevu alabiliyoruz. Uygulama mağazalarının da vazgeçilmezleri haline gelen sağlık uygulamaları ne yazık ki sandığımız kadar masum değil. Sağlık takibi yapan bu uygulamalar kullanıcı gizliliğini ihlal ediyor. Yürüdüğümüz mesafeleri, yağ ve kas oranımız, içtiğimiz su miktarı, hatta yediğimiz yemeklerin bile takibini yapan bu uygulamalar kullanıcı bilgilerini izinsiz bir şekilde paylaşmakta.

Birleşik Devletler Kongresi'nin hazırlamış olduğu raporda bu sağlık uygulamalarını kullanan kişilerin hasta statüsünde olduğu ve hasta gizliliğinin olması gerektiğinin altı çizildi. Hasta blgilerinin güvende olabilmesi için yeni düzenlemeler için gerekli çalışma başlatıldı. Gerekli olan düzenlemenin tamamlanmasıyla birlikte sağlık uygulamaları kullanıcı bilgilerini paylaşamayacak ve hasta bilgileri korunacak.

Ülkeden ülkeye farklılık gösterebilen bu uygulamalar temelinde hasta gizlilik yasasına göre yasa dışı kalıyor. Ancak sağlık uygulamalarına henüz ülkemizde bir kısıtlama gelmiş değil. Her ne kadar hasta gizlilik durumu olduğundan dolayı sağlık uygulamalarını konu almış olsakta sorunun daha büyük olduğunu hepimiz biliyoruz. Mobil cihazlarımızda bilgilerimizin ne derecede güvenli olduğunu bilemiyoruz. Her uygulama için ayrı izinler vererek bilgilerimize erişmelerine izin veriyoruz. Bu nedenle bilinçli olmamız gerekiyor.


Peki siz uygulama yüklerken nelere dikkat ediyorsunuz?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.