Sivrisineklerin Sizi Neden Isırdığının 5 Nedeni!

Herkes yaz mevsimini sever ancak, sivrisineklerin ısırmasından hepimiz şikayetçiyiz. Gelin beraber sivrisineklerin sizi neden ısırdığına göz atalım...

Yaz aylarını hepimiz seviyoruz ancak bazılarımız için 3 aylık bir tatil dönemi bazılarımız içinse deniz ve plaj anlamına gelmekte. Ancak kabusunuz olan sivrisinekleri ne olacak? Havaların ısınması ile beraber mutlaka bir pencere açıyorsunuz ve bu arada evin içine doluşan sinekleri kovmanız pekte kolay bir iş değil. Sadece bununla kalmıyor sizi ısırmaya ve rahatsız etmeye başlıyorlar. Sizde bunun nedenini merak ediyorsanız aşağıdaki maddelere göz atmalısınız.

Gaz

Sivrisinekler, karbondioksidi ortalama 50 metre öteden sezebilirler. Yani ne kadar nefes alıp verirsek, bu hayvanları kendimize o kadar çekmiş oluruz. Elbette bu işlemi burnumuz ve ağzımızla yaptığımız için sivriler kafamıza üşüşürler. ‘Kahrolası sivriler bütün gece kulağımda vızıldadılar’ cümlesinin temel çıkış noktası da buraya dayanmaktadır.

Isı ve ter

Sivrisinekler, karbondioksit dışında ter kokusunu da alabiliyorlar. ‘Kurbanlarını’ laktik, ürik asit dışında amonyak ve terden yayılan bazı bileşenlerin kokularını takip ederek bulan sivriler, sıcak ve terli olan insanları daha lezzetli bulurlar. Yani havalar ısındığında vücut ısınız da yükseliyorsa ve sürekli terliyorsanız, .ıçtınız demektir.

Kan grubu

Sivrisineklerin size ‘sarması’ için belirledikleri en önemli kriter, kan grubununuz ve nektar. Yetişkin sinekler, beslenmek için nektara ihtiyaç duyarlar. Dişileri ise yumurta üretimi için kanımızdaki proteine ihtiyaç duyarlar. Yani bazı kan grubuna sahip olan kişiler, sivrisineklerin çok daha uğrak mekanları oluyorlar. Araştırmalara göre 0 grubu insanlarının kanları, sivrisinekler için A grubu insanlarına oranla daha çekici.

Parlak deri

Yine araştırmalar gösteriyor ki cildimizdeki bakterilerin çeşitleri ve yoğunlukları, sivrisinekleri cezbeden bir diğer etmen. Vücudumuzu komple saran derimizde birçok mikroskobik canlı bulunuyor ve her birimizin derisi, farklı bir koku yayar. Araştırmalar sonucu sivrisineklere ‘lezzetli’ gelenlerin ciltlerinde, bazı mikropların daha fazla olduğu gözlemlendi. Örneğin sivrilerin ayak bölgenizde sıklıkla dolaştığını fark etmişsinizdir, sebebi bakteri unsuru.

Hamilelik

Karınlarında bir canlı taşıyor olmalarının stresi bir yana kadınlar, bir de sivrisinek derdiyle uğraşıyorlar. Afrika’da yapılan bir çalışmaya göre hamile kadınlar, olmayan kadınlara oranla sıtma taşıyan sinekleri iki kat daha fazla çekiyorlar. Bunun sebebi de yine karbondiokside dayanıyor. Zira kadınlar, hamileliklerinin son dönemlerinde daha şiddetli nefes alıp vermeleri sebebiyle daha fazla karbondioksit salınımında bulunuyorlar. Bu da sivrilerin kendilerine sokulması anlamına geliyor.

Siz Sivrisineklerden korunmak için neler yapıyorsunuz?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.