Twitter'a Rakip Geliyor:Mastodon!

Bağımsız ve kar amacı gütmeden kurulan efsane platform Mastodon'a biraz daha yakından inceleyelim...

Twitter' neden böyle ufak tefek girişimler varken Mastodon rakip olarak geldi. Böyle düşünenlere ilk olarak bağımsız olduğunu belirtelim. Hiçbir sosyal medya mecrasının üçücü parti istemcisi gibi çalışmıyor. Yani bağımsız.

Neo-nazi gibi ayrımcılık ve ırkçılık taraftarı olmak kesinlikle yasaklanmış.
Twitter’dan çok daha iyi gizlilik denetimleri var.
140 karakter değil 500 karakter! “Tweet” yok “toots” var.
Reklam veya herhangi bir ücret yok ve tamamen açık kaynak.
Kullanışlı ve tertemiz bir arayüzü var: GIF desteği bulunuyor.
Mastodon kullanıcıları, Twitter 140 karakterine sahip tweetlerine kıyasla 500 karaktere sahip “toots” gönderebilirler. Ana sayfa akışınızı Twitter’a göre isteğinize daha uygun olarak şekillendirebiliyorsunuz.

Ayrıca kötü bir içerik gördüğünüz zaman “içerik uyarsı” şeklinde etiketleyerek onun diğer kullanıcılar tarafından hemen görülmesini engelliyorsunuz. Bu Twitter’ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı hassas içerik politikasının varacağı son noktadan daha iyi gözüküyor. Zira o konuda Twitter’dan umudu kestik.

Twitter şirket olarak böyle hareketleri pek sevmez, ya ellerinden kapıverir ya da reddemeyeceği bir teklifle gider karşısına. Her neyse platformun kurucusu arkadaşımız, Almanya’da yaşayan 24 yaşındaki Eugen Rochko. Herhangi bir reklam veya para kazanma hedefinin olmadığını dile getiriyor. Platformun finansmanı için ise ayda 800 dolarlık (yaklaşık 3000 TL’lik) bir hedef koymuş ve bunu kullanıcılarının bağışlarıyla yapıyor. Ne güzel bir hareket!

Ayrıca artık dev bir firma olan Twitter gibi farklı otoriteler tarafından baskı altında bulunmuyor. Yani iş toplumsal olarak hassas noktalara gitmedikçe (ki Mastadon çok duyarlı) politik baskılar alması, yönetim kurulu olmadığı için feshedilmesi imkansız.

Sizce Mastodon Twitter'ı geride bırakabilecek mi?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.