Ubuntu, telefon hayallerine veda etti!

Ubuntu, aldığı karar doğrultusunda pes ettiğini açıkladı. Unity kullanıcı arayüzüne yatırımları Ubuntu kesti.

Canonical, bir zamanlar büyük mobil işletim sistemlerine bir alternatif sunmayı taahhüt eden ahizeler için uzun ve dolambaçlı yolculuğa son vererek bir Ubuntu telefonunun hayalini geride bıraktı.

Açık kaynak kodlu yazılım platformu Ubuntu, insanların ürünlerini kullanma biçimini birleştirmeyi amaçlayan Unity adlı altı yıllık iddialı bir projeyi sona erdirdi. İş, akıllı telefonlarda ve dizüstü bilgisayarlarda çalışacak şekilde tasarlanan yazılım sürümlerinde de sona gelindi. Ubuntu, projenin kullanıcılar ve endüstri ortakları üzerinde kazanamamış olması nedeniyle bu kararı aldığını söyledi. Bunun yerine, bulut hizmetleri ve aygıtlar için kodlara odaklanacağını söyledi.

Pazar gerçeği
Linux
açık kaynak yazılımının popüler Ubuntu dağıtımını yapan Canonical, Unity projesini 2011'de başlattı. Nihai fikir, büyük ve küçük cihazlarda çalışan ve hepsinde aynı şekilde kullanılabilen bir yazılım üretmekti. Birlik projesi ayrıca, akıllı telefonların docking istasyonları gibi diğer cihazlarla bir araya getirildiğinde masaüstü bir makine gibi hareket etmesini sağlamayı amaçlıyordu.

Ubuntu telefonlar üzerinde çalışmayı bıraktığını açıkladı. Ubuntu'nun geliştiricisi Mark Shuttleworth, yaptığı açıklamada şirketin bundan sonra yatırımlarını Unity kullanıcı arayüzünde keseceğini Ubuntu telefonlar üzerinde çalışmayı da bırakıyor.

Unity'in son sürümü olarak karşımıza çıkan Unity 8'in son yıllarda erteleniyor olması şirketin Fedora için GNOME'u seçmesi de dikkat çekiyor.

Peki siz Ubuntu'nun aldığı karar hakkında ne düşünüyorsunuz?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.