Apple ve Nokia, Çekişmeli Patent Davasında Anlaştı!

Apple ve Nokia, akıllı telefonlarda patentli teknoloji kullanımıyla ilgili bir anlaşmaya vardı ve "işbirliği yapmaya" karar verdiler.

Cupertino, California ve Espoo, Finlandiya - Nokia ve Apple bugün, fikri mülkiyet anlaşmazlığıyla ilgili tüm davaları hallettiklerini ve çok yıllı patent lisansını kabul ettiğini açıkladı.

Aralık ayında Nokia, ekran, kullanıcı arayüzleri ve video kodlamasını kapsayan 32 teknoloji patentini ihlal ettiği iddiasıyla Apple'a dava açtı. İki şirket şimdi Apple'ın bu teknolojiyi kullanmasına izin veren bir anlaşma imzaladı ve Nokia ön ödeme yapacak. Apple ayrıca perakende satış mağazalarında Nokia'nın sağlık ürünlerini satacak.

İki şirket mali sözleşmenin ayrıntılarını açıklamadı, ancak bir analist Nokia'ya milyonlarca dolara mal olacağını belirtmişti. 2009 ve 2011 yılları arasında iki şirket, cep telefonlarında kullandıkları teknoloji patentleri konusunda bir dizi yasal savaşa başlamıştı. O sırada Nokia hala dünyanın önde gelen cep telefonu üreticisiydi ancak Apple'ın iPhone'ları nedeniyle yükselişi biranda düşmeye başladı. Nokia, yapılan anlaşma sonucunda "Apple'ı desteklemek için sabırsızlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Nokia, bir iş işbirliği anlaşması uyarınca Apple'a belirli ağ altyapısı ürünleri ve hizmetleri sağlayacak. Apple, Apple perakende ve çevrimiçi mağazalardaki Nokia dijital sağlık ürünlerini (eski adıyla Withings markası altında) taşımaya devam edecek. Apple ve Nokia, gelecekteki dijital sağlık girişimleri ile olan işbirliğini keşfediyor. Bu durumdan sadece Nokia değil Apple da memnun. Anlaşmanın ayrıntıları gizli kalırken Nokia anlaşma süresince ek gelirler elde ederek Apple'dan ön nakit ödeme alacak.

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.