Dünyanın En Süper Bilgisayarları Yine Çin'de

Dünyada pek çok ülkelerin gelişmişlik seviyelerini gösteren süper bilgisayarlarda uzun zamandır belenen Çin üstünlüğü nihayet gerçekleşti. İşte tüm detaylar!

Süper devletlerin birbirleriyle yarıştığı alanların başında süper bilgisayarlar da bulunuyor. Daha önceden Amerika'nın elinde çokça bulunan süper bilgisayarlar artık bilindiği gibi Çin'in eline geçmişti. Çin'de üretilen bir süper bilgisayar bu listede en başa oturmayı başardı.
Sunway TaihuLight adına sahip olan süper bilgisayarda tam 10.5 milyon çekirdek bulunuyor. Dünyanın en hızlı bilgisayarı ünvanına sahip olan bu bilgisayar Linux tabanlı bir işletim sistemiyle çalışıyor ve bu süğer bilgisayarda 40.960 düğüm bulunuyor.
Listenin bir önceki lideri olan süper bilgisayardan tam iki kat daha güçlü olan bu bilgisayar Çin'de üretilen işlemcilleri kullanıyor. Sunway TaihuLight ayrıca dünyada işlemci hızı baz alındığında 100 petaflop'u geçen ilk bilgisayar olma ünvanına da sahip oldu. Shanghai High Performance IC'nin imzasını taşıyan SW26010 isimli sunucu işlemcisinin de bulunduğu süper bilgisayarın belleği ise tam olarak 1.31 PB. Ayrıca bu bellek DDR 3 özelliğine sahip.
Ortalama olarak 15.37 MW enerji tüketen bu süper bilgisayarda 28 MW sıvı soğutma sistemi kullanılıyor. Dümyada bulunan 500 süper bilgisayar listesinde Çin ilk defa 167 bilgisayarla Amerika'nın 165 bilgisayarını geçmiş oldu.
Bu arada Çin'de 10 yıl öncesine kadar sadece 28 süper bilgisayar bulunuyordu.
sindar-okay
Şindar Okay
Tüm yazıları
Çayı seven, çay sevmeyeni anlamayan ne yazık ki işi gereği genelde soğuk çay içen bu dertten muzdarip.. Ayrıca iki nokta cemiyetinin başkanı (..) Hayatı genel anlamda çay ve bilgisayar ile geçer. 2004 yılından bu yana editör ve gözden geçiren olarak çalışıyor. Teknoloji alanında makale ve haber ve analizler yazdı. Hizmetlerin gerçek kullanıcıları nasıl etkilediği hakkında bilgiler ile ilgileniyor. Elbette hayatta başka şeyler yapmak için çok çalışmak gerektiğine inanıyor. Çok mu uzun oldu?