Hükümetler Facebook Verilerine Göz Dikti!

Sosyal medya hayatımızın tam anlamıyla artık kendisi olduğundan hükümetler de buradaki kullanıcı verilerini istemeye başladı..

Facebook, bildiğiniz üzere popüler bir sosyal medya uygulaması. Son yıllarda ise hükümetlerin istekleri bitmek bilmiyor. Facebook kullanıcı verilerine göz diken hükümetler gittikçe artıyor. Yıllara göre önemli bir artış gösteren veri isteme oranı global hükümet isteklerine ilişkin olarak yayınlanan raporda ortaya çıktı. Bununla birlikte 2016 yılının ilk yarısında hükümetlerin Facebook kullanıcı hesabı verileri isteme talepleri %27 oranında bir artış gösterdi.

2015 yılının ikinci yarısında ise bu sayı 46.710'du. 2016'nın ilk yarısında bu sayı arttı. 59.229'u gördü. Bu artışın sebebi ise elbette dünya çapında yaşanan terör olayları. Facebook ise kullanıcılarının bilgilerini korumak adına bu bilgileri vermeeceğini her devlet talebine ise titiz bir yaklaşım uyguladıklarını belirtiyor.

Amerikan Birleşik Devletler'i veri talebinde bulunan önemli bir isim oldu çünkü neredeyse bu sayının yarısı onlara ait. 23.854 adet veri talebinde bulundu. İçerik kısıtlama taleplerinin 2015 yılının son yarısına göre %83 düştüğünü bildiriyor olup içerik kısıtlama isteği geçtiğimiz yıl 55.827 iken bu yıl 9.663 olmasının ardında Paris saldırısı yer alıyor. Fransız hükümeti bu patlama olayından sonra kısıtlama talebinin diğer ülkelerden daha fazla isteyen isimlerden oldu.

Hükümetlerin Facebook kullanıcı verilerini isteme talepleri hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

dilay-kaya
Dilay Kaya
Tüm yazıları
Yakın bir zamanda Teknoce ailesine katılmış olan Dilay, burada yazdıklarını geniş bir kitleye duyurmak için çabalıyor.